Pizza OneSmartCookie

Nonina pizza

Ljudi, podijeliti ću s vama jednu tajnu! To je nešto što sam čuvala za posebnu priliku, a pošto se moram nekako iskupiti za dulju odsutnost, mislim da je pravo vrijeme za ovu dugo čuvanu tehniku. Donosim vam pravu poslasticu – pizzu u stilu moje none!

Nona jednostavno najbolje zna kuhati. Mogu je gledati kako radi određeno jelo, zapisati recept, pa čak i detaljan postupak, da mi na kraju opet njezina verzija bude bolja. To pripisujem njezinom dugogodišnjem iskustvu  (+ dodatku nonine čarolije).

Jedno takvo jelo oduvijek je bila pizza. Kad god se nonini ” ‘nuki” okupljaju na ručku, svi jednoglasno odabiru noninu pizzu kao glavno jelo. Na kraju mogu reći kako nam je pizza-ručak kod none postao i svojevrsna tradicija. Sama pizza je jednostavna nadjeva – u stilu quattro formaggi – no u tijestu je čar. Niti pre debelo, niti pre tanko; savršene mekoće, s tragom hrskavosti. Trebalo je dosta vremena da dođem do svoje verzije, tim više pošto sam uz bijelo brašno odlučila koristiti i integralno.

Sastojci su najjednostavniji; ono što je stvarno bitno je tehnika. Ako prvi put radite pizzu, vjerojatno će vam trebati neko vrijeme da usavršite tijesto. Ali mogu vam sa sigurnošću reći da ćete nakon par pokušaja pizze raditi kao profić! 🙂

Sastojci za Noninu Pizzu (za približno 4 osobe) su sljedeći:

1 1/2 šalica bijelog brašna
1 1/2 šalica integralnog brašna
1 žličica soli
1 žličica šećera
1 žlica maslinovog ulja
pola kockice svježeg kvasca

U zdjelu prosijati integralno i bijelo brašno. Dodati sol, šećer i maslinovo ulje. U čašu uliti malo tople vode, te u nju dodati kvasac. Izmiješati dok se kvasac u potpunosti ne otopi. Zatim dodati vodu s kvascem u brašno i početi miješati. Meni je za tijesto bilo potrebno malo manje od 1 šalice vode – stavite prvo manje, pa po potrebi dodajte (nikako hladnu vodu, makar mlaku). Mijesite rukama dok se smjesa ne sjedini. Tijesto bi trebalo biti mekano, ali se nebi trebalo lijepiti. Ako se lijepi, ili ste dodali previše vode (dodajte u tom slučaju još malo brašna), ili niste dovoljno mijesili. Kada napokon dođete do željene mekoće i izgleda tijesta, zdjelu pokrijte krpom te odložite na toplo mjesto kako bi kvasac mogao djelovati. Ja uvijek uzmem još jednu (malo veću) zdjelu koju prethodno napunim toplom vodom, pa u nju stavim zdjelu s tijestom. Tijesto ostavite da stoji oko pola sata, ali možete i više – što dulje stoji, tijesto je ukusnije. Nakon pola sata, premijesite. Zatim ponovo ostavite da stoji najmanje sat vremena. Razvaljajte u željeni oblik, stavite u pleh (ako vam se ne žuri, ovdje možete pustiti da odstoji još 10-15 minuta kako bi se još malo diglo tijesto), nadjenite, te pecite 12-17 minuta u pećnici zagrijanoj na 220°C.

Što se tiče nadjevanja pizze, svatko to radi drugačije, ali podijeliti ću s vama moj način. Pasiranu rajčicu biram što gušću, pošto ima najbolji okus, a i primijetila sam da, ako stavim sir na pasiranu rajčicu koja je rijeđa, on često zna “plivati” lijevo desno kod rezanja (to se događa i ako je stavite previše). Odmah nakon toga stavim origano – primijetila sam da se origano bolje osjeti kada se “skuha” ispod sira (a i ne volim osjetiti komadiće suhog origana na vrhu pizze). Sljedeći ide sir, pa na njega ostali sastojci. Povrće, gljive itd. stavljam poslije sira jer tako dobijem onu zapečenost koja mi se sviđa.

Pizzu svatko radi po svojem ukusu, ali nadam se da će vam se ova mješavina mojeg i noninog pizza-stila svidjeti ako odlučite probati 🙂

U slast!

 


Brzinska natuknica:    1 šalica ≈ 240 ml

Oglasi

4 thoughts on “Nonina pizza

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s